×

Login Utilizator

Castelul Kemeny

înapoi

Castelul a fost construit în anul 1805 şi a fost proprietatea familiei nobiliare Kemeny.
Arhitectura edificiului este un amestec al variantei barocului de influenţă franceză şi cea cultivată în nordul Italiei şi Boemia. Castelul este o mărturie a ambelor direcţii dovedind în plus caracterul arhitecturii transilvane: faţada principală şi cea dinspre apă. În timp ce faţada dispre drumul principal este reţinută din punct de vedere estetic cea dinspre Mureş surprinde prin contrast, fiind mai pitorească.
Castelul este fragmentat în trei corpuri: corpul central cu corpul de acces, care este o excepţie de la principiile modelului baroc cu o intrare principală către curtea de onoare şi logie către apă; corpul din stânga, care se remarcă prin cele două faţade plate, mari pinioane decupate simetric şi tivite în partea superioară cu volute şi un turn înalt intens decorat; corpul din dreapta, care conţine elemente ce par anterioare restului clădirii ca principiu de compoziţie.
Corpul central se deschide către exterior prin intermediul unei scări monumentale, însă accentul dominant al clădirii este oferit de turnul de patru niveluri, care are o alură medievală.
După 1947, castelul a fost transformat în centru de plasament pentru copii cu dizabilităţi. Ultimele reparaţii au avut loc în anul 1980 şi a fost părăsit în anul 1997. Pe viitor, castelul va fi transformat într-o fermă ecologică de trandafiri.

Localitatea: Sancrai, judetul Alba

Castelul Kemeny
Castelul Kemeny

© Copyright 2019 Obiective Turistice. Toate drepturile rezervate.