×

Login Utilizator

Complexul Vulturul Negru

înapoi

Ansamblul de clădiri este una din realizările monumentale arhitecturale din Oradea şi Transilvania, pentru stilul constructiv secession. Concursul pentru ridicarea acestui complex a fost câștigat de arhitecţii Komor Marcell şi Jakab Dezső. Clădirea a fost finanțată de către doi avocați evrei Dr. Kurlander Ede și Dr. Adorjan Emil, care s-au decis să ridice din resurse proprii o clădire specială pentru oraș.

Construcția sa, pe vechiul amplasament al Hanului „Vulturul Negru” (1861), demarează în anul 1907 sub conducerea inginerului constructor Sztarill Ferenc, iar în luna decembrie 1908 construcția era finalizată. Format din două corpuri de clădire inegale şi asimetrice, legate de un al treilea situat median şi mult retras, complexul urma să adăpostească un teatru, săli de bal, cazinou, birouri etc. Pasajul în formă de Y are trei intrări: una principală, din Piața Unirii și două secundare din străzile V. Alecsandri, respectiv Independenței (spre malul Crișului Repede). Interiorul acoperit cu sticlă, a fost inspirat de Galeria Vittorio Emanuele din Milano.
În 1908, Palatul Vulturul Negru avea două săli de spectacole, o cofetărie, o cafenea cu șase încăperi decomandate, un hotel cu 75 de camere, restaurant cu 15 încăperi anexe, patru magazine spre Piața Mică, opt spre strada Independenței şi 24 sub pasaj. Cafeneaua, denumită Corona, a fost cea mai căutată locație pentru susținerea concertelor şi activităților culturale ale invitaților de pe întreg teritoriul Transilvaniei.

În Complexul Vulturul Negru au funcționat Restaurantul Arborele Verde un loc emblematic la aceea vreme (actual Teatru de Păpuși Arcadia) și Cinematograful Urania (elegant, luxos și ultra dotat pentru anul 1909). De-a lungul timpului, in incinta restaurantului s-au organizat renumite evenimente culturale, primul bal romanesc (1895), piese de teatru (Sărăcie Lucie de I. Vulcan), musicaluri (1895 Ciprian Porumbescu „Numele Tău”), etc. Începând cu anul 1908 spectacole ale Cabaretului Bonbonniére și ale Cabaretului Blanc (1910) se organizau aici la etajul superior.
Până la primul război mondial, cristalele, oglinzile şi luxul interior au clasat palatul printre cele mai moderne hoteluri din țară.

În prezent, ansamblul găzduiește birourile și platourile postului de televiziune Digi 24 Oradea, bănci comerciale şi mai multe cluburi, cafenele şi restaurante, fiind un loc important de întâlnire pentru localnici și turiști deopotrivă.

Adresa: Str. Independentei, nr. 1
Localitatea: Oradea, judetul Bihor

Complexul Vulturul Negru
Complexul Vulturul NegruComplexul Vulturul Negru

© Copyright 2019 Obiective Turistice. Toate drepturile rezervate. Design și programare Vectorpixel