×

Login Utilizator

Palatul Baroc

înapoi

Palatul Baroc se construiește sub conducerea episcopul ÁdámPatachich între anii 1761 şi 1777, fiind opera arhitectului vienez Franz Anton Hillebrandt. După punerea pietrei de temelie pe 23 mai 1762, lucrările se vor desfășura sub supravegherea inginerului constructor austriac Johann Michael Neumann. Palatul a fost construit în stil baroc austriac târziu şi s-a dorit a fi o copie mai mică a palatului Belvedere din Viena. În 1773 palatul a fost afectat de incendiu , dar este reconstruit după planurile inițiale, fiind finalizat în 1777.

Clădirea palatului se distinge prin monumentalitate exterioară şi somptuozitate interioară. Forma sa se desfășoară în forma unui imens U, fațada are 102,3 m, iar aripile laterale 25 m. Stilul adoptat pentru construcția sa este un import francez pe filieră austriacă, este vorba despre stilul baroc palatin francez cunoscut sub denumirea de coeurd’honneur. Pe cele trei niveluri ale clădirii palatului pot fi numărate 365 de ferestre. Cea mai reprezentativă este Sala Festivă cu picturile murale realizate în 1879 de pictorul renascentist Francisc Storno senior. Cel mai elegant spațiu al palatului este capela dedicată Sf. Carol Borromeo, decorată de Johann NepomukSchöpf, care este şi autorul piesei de pe altar.
În semn de prețuire pentru proiectul grandios al palatului episcopal, Maria Tereza a trimis în dar patru tablouri prețioase din colecția imperială, care urmau să împodobească pereții viitorului palat. Tablourile se află și astăzi în clădirea palatului.

Complexul baroc a fost distrus aproape, pe la mijlocul secolului XX, când peste 1000 de refugiați greci au fost cazați în această clădire. La 17 ianuarie 1971 în Palatul Baroc se deschide Muzeul ŢăriiCrişurilor. În anul 2007 a fost retrocedată Episcopiei Romano-Catolică de Oradea.

De reținut este faptul că acest palat, deși nu a urmat întru totul planurile inițiale – ceea ce ar fi crescut mult valoarea sa arhitecturală –, este cel mai important şi amplu proiect baroc din țara noastră şi, probabil, din sud-estul Europei.

Localitatea: Oradea, judetul Bihor

Palatul Baroc
Palatul Baroc

© Copyright 2019 Obiective Turistice. Toate drepturile rezervate.