×

Login Utilizator

Biserica catolica Sf Spirit - Olosig

înapoi

Pe acest amplasament a existat biserica calugarilor franciscani, construită între 1732-1748.
Începând din 28 septembrie 1787, biserica a fost transferată în proprietatea parohiei romano-catolice din Olosig. În 1876 bisericii i se adaugă un turn pe faţada principală. Acest turn de 53 de metri înălţime, împărţit pe cinci registre orizontale, decorate cu elemente arhitectonice inspirate din arta renascentistă, a fost construit de către inginerul Knapp Ferenc, în numai patru luni. Cu această ocazie a fost restaurată şi biserica atât în interior, cât şi în exterior.
In urma unor avarii serioase, nava bisericii a fost demolată în cursul anului 1901, dar turnul a rămas pe loc. Proiectantul şi antreprenorul reconstrucţiei bisericii a fost arhitectul Rimanóczy Kálmán junior, cel care lângă turnul-clopotniţă vechi a mai prevăzut încă două turnuri secundare mai mici, de 29 m înălţime fiecare, asemănătoare cu turnul înalt însă pe o scară mai redusă.
Piatra de temelie a bisericii noi a fost pusă la 5 mai 1903. Construirea bisericii a fost terminată în primăvara anului 1905, iar sfinţirea ei a avut loc la data de 16 iulie 1905, în prezenţa episcopului Paulus Szmrecsányi.

Adresa: Str Dunarea
Localitatea: Oradea, judetul Bihor

Biserica catolica Sf Spirit - Olosig

© Copyright 2019 Obiective Turistice. Toate drepturile rezervate. Design și programare Vectorpixel