×

Login Utilizator

Biserica de lemn Cuvioasa Paraschiva

înapoi

Biserica a fost construita in 1737 in mijlocul cimitirului. Din 1938, de cand salu Margina are biserica noua de zid, aceasta mica biserica de lemn a devenit biserica parohiala a satului Zorani, de la 1 km de Margina.

Biserica este ridicata, ca si celelalte biserici din jurul Fagetului, din barne de stejar pe temelie de piatra, acoperite cu tencuiala de pamant, in urma unei restaurari din 1924. Inca se pastreaza usile si ferestrele originale. Intre naos si pronaos este un parapet cu 4 stalpi ciopliti din stejar, in acest fel respectandu-se impartirea din bisericile de zid, de pana in secolul 18, cu timpan sustinut de 4 coloane si 3 arce.

Deasupra pronaosului se gaseste un mic turn-clopotnita, al carui acoperis are 2 bulbi de factura baroca. Intregul edificiu este acoperit cu sindrila. In anul 1931, biserica a fost cercetata atent de prof. Victor Vlad de la Scoala Politehnica din Timisoara. Insemnarile se pastreaza intr-un manuscris la Muzeul Banatului.

A fost pictata de Lazar Gherdanovici, candva in anii 1820-1830. Pictura se mai pastreaza doar in partea inferioara a boltii din naos. Pictura a fost descrisa in 1938 de catre Iochiam Miloia in revista Luceafarul, lucru foarte important inainte de a fi varuita in 1948 de comunisti.

Adresa: sat Margina
Localitatea: Margina, judetul Timis

© Copyright 2019 Obiective Turistice. Toate drepturile rezervate. Design și programare Vectorpixel