×

Login Utilizator

Biserica din Crainici

înapoi

Biserica din Crainici, este monument istoric, si a fost ctitorita in 1818 de boierii Burnaz. Are hramul Intrarea in Biserica a Maicii Domnului. Pictarea si sfintirea bisericii s-a realizat in 1837 in tehnica fresca, atat la interior, cat si la exterior cu sfinti prooroci. Boierii Burnaz au dorit sa realizeze aceasta biserica dupa ce au vazut biserica boierilor Glogoveni, construita la 1730 in satul Glogova (jud. Gorj).

Biserica are naos dreptunghiular cu altar semicilindric si catapeteasma de zid. Pridvorul este deschis cu 6 stalpi si 5 arce, care sustin 2 calote sferice. Biserica a fost de la inceput acoperita cu sindrila, care a fost innoita in 2008.

Nu au prea fost reparatii in timp decat la stalpii pridvorului, fapt care face ca sa distingem inca pictura originala, chiar daca este degradata: catapeteasma are o fisura mare in zidarie, iar toate zonele boltite sunt pline de saruri provenite de la permeabilitatea unui acoperis din sindrila veche.

De mentionat ca biserica are si cimitirul satului Crainici in jur.

Conform traditiei, se stie ca in centrul satului, pe Ulita Tiganeasca, pe deal, a existat o veche biserica de lemn, mai veche decat cea a boierilor Burnaz. Aceasta biserica de lemn a fost insa folosita drept combustibil de catre autoritatile comuniste din 1950, la cuptorul de topit piatra de var, pentru a se realiza Caminul Cultural al satului. Pe locul ei nu s-a pastrat decat vechea clopotnita de lemn.

Adresa: Sat Crainici
Localitatea: Bala, judetul Mehedinti

Biserica din Crainici
Biserica din CrainiciBiserica din CrainiciBiserica din CrainiciBiserica din CrainiciBiserica din CrainiciBiserica din Crainici

© Copyright 2019 Obiective Turistice. Toate drepturile rezervate. Design și programare Vectorpixel