Cetatea Heracleea din Enisala
înapoiDaca tot ajungi la mare, deviaza putin spre Tulcea. Pe una din culmile strajuite de Lacurile Babadag si Razelm se afla fascinanta cetate Enisala. Desi abia in sec. XII a fost reconstruita de genovezi, cele 400 de morminte dacice descoperite in zona sunt din secolul al IV-lea i.Hr. Alte vestigii - de la topoare de piatra slefuita la vase ceramice si chiar scheletul unui mamut atesta o continuitate ce se pierde in negura timpului. Undeva, pe stanca dinspre miazanoapte se pot vedea urmele lasate de un leu imemorial. Flacari ciudate razbat din cand in cand dinspre pestera unde se spune ca altadata locuia sfetnicul de taina al conducatorului cetatii si, in general, istoria se simte in fiecare fibra a acestui munte tocit de vreme.
Drumul de acces tocmai a fost asfaltat in 2010.
Denumirea de Enisala vine din turcescul Yeni Sale, care inseamna Noua Vestire. Cetatea veche denumita Herakleia a fost construită de bizantini si a fost distrusă de invaziile avare si slave din secolul 6, care au distrus si Cetatea Adamclisi contemporană.
Actualele ziduri corespund cetății genoveze din sec. 13 si se păstrează cu înălțimi de 5-10m. Cetatea avea în trecut si un port lângă deoarece până nu demult marea se întindea până aici.
Adresa: La iesirea din satul Enisala spre Jurilovca
Localitatea: Enisala, judetul Tulcea