Obiective Turistice
Ajuta-l pe Albert sa se bucure de copilarie

Login Pachet PLUS


Inscriere cazare | Reamintire parola

Biserica Sf. Nicolae Geartoglu

napoiBiserica Sf. Nicolae Geartoglu

Lăcaşul a fost ridicat peste o mai veche biserică de lemn în jurul anului 1500. Partea de est a fost realizată în secolul al 16-lea, completată spre vest cu turnul clopotniţei de catre Matei Basarab la 1640, când a folosit ca ispravnic pe Stoica clucer şi pe Lupu meşter.

Biserica are 3 hramuri: "Sfântul Dimitrie" (1640), "Sfântul Nicolae" (1712) şi "Sfântul Spiridon" (1860).

În timpul domniei lui Constantin Brâncoveanu (1688-1714), Pascalie vornicul de Târgovişte reface biserica, iar fiul lui Pascalie, învăţatl postelnic Andronache, o închină mănăstirii Horezu. După un incendiu din 1712, biserica rămâne în ruină şi este reparată după 1777 de căminarul Gheorghe Geanolu, care cumpărase casele din jurul bisericii.

În 1821, în casele lui Geanolu s-a stabilit comandamentul eterist al lui Alexandru Ipsilanti, iar în biserica Sf. Nicolae a fost închis însuşi Tudor Vladimirescu, înainte de a fi dus la Mitropolie şi ucis. În acelaşi an biserica a fost jefuită şi parţial distrusă de represaliile armatei otomane.

Clucerul Nichita Formac o acoperă şi o zugraveşte în 1828, iar meşterii zugravi Hagi Avram şi Luca o repictează şa 1860.

A fost părăsită până la mijlocul anilor 90, când a intrat în Programul Naţional de Restaurare al Ministerului Culturii.

Adresa: Str. Stelea, vizavi de Manastirea Stelea
Judetul Dambovita, localitatea Targoviste

Comentarii

Webdesign si programare Vectorpixel | © 2008-2014 Obiective Turistice. Toate drepturile rezervate.