×

Login Utilizator

Manastirea Snagov

înapoi

Mănăstirea Snagov, din care astăzi a mai ramas biserica și turnul de intrare, este situată pe insula de pe lacul Snagov, care se află la 35 kilometri nord față de București. Mănăstirea și-a dobandit notorietatea prin faptul că se crede că însuși Vlad Țepeș a fost înmormântat aici. Legenda spune că după lupta pe care a avut-o cu turcii și cu Daneștii în 1476, lupta în urma căreia a murit, Vlad Țepeș a fost luat pe ascuns de către călugării de la mănăstire și înmormântat creștinește, însă fără fast prea mare, în incinta uneia dintre biserici. Totul s-ar fi petrecut pe ascuns, de frica noului domnitor, care facea parte din familia Dăneștilor. Desigur, ipoteza a fost cercetată și mormintele desfăcute, însă nimic nu este cert. În pronaosul uneia dintre biserici s-a găsit un mormânt, a cărui piatră funerară fusese îndepărtată. În sicriul putrezit s-au gasit osemintele unui bărbat, acoperite de straie scumpe, care putea fi Vlad Țepeș. Dar în graba și fereala în care a fost înmormântat, să fi fost înhumat cu haine atât de bogate? Acolo sa fi odihnit Vlad Țepeș? Cu siguranță, arheologia ne va da un răspuns cât de curând, însă, deocamdată, misterul plutește asupra acestui raspuns.

În trecut, mănăstirea era foarte mare și deținea multe proprietăți, fiind chiar protejată a familiei Drăculeștilor. Se crede ca a fost ctitorită de către Mircea cel Bătrân, bunicul lui Vlad Țepeș, sau de către unul din boierii de la curtea sa. Vlad Dracul, tatăl lui Vlad Țepeș, a donat mănăstirii mult pământ, iar Radu cel Frumos, fratele lui Țepeș, i-a dăruit trei sate: Vadul Pârvului, Călugăreni și Stroiești. În timpul domniei lui Țepeș era cea mai mare și mai bogată mănăstire și se credea că adăpostea bogățiile domnului român. După moartea lui Țepeș, a rămas un seif pentru averile statului și a reprezentat un centru cultural, întrucât aici, ca și în alte mănăstiri medievale, au fost tipărite unele dintre primele cărți. Astăzi din mănăstire a rămas doar o singură biserică și câteva ziduri, iar arheologii cercetează locul pentru a elucida misterul mormântului lui Vlad Țepeș.

Biserica se remarcă prin pronaosul care a fost construit deschis (ca și bolnița Coziei mai târziu), după model balcanic, însă a fost ulterior închis după câteva zeci de ani, datorită climei reci. Pictura a fost realizată ulterior închiderii pronaosului.

Accesul se poate face astăzi pe un pod din localitatea Siliștea-Snagovului, la nord de lac sau cu vaporaș. Taxa de vizitare, atât a bisericii cât și a insulei este de 15 lei de persoană, exceptând orele de slujbe, când este gratis (august 2013).

Localitatea: Snagov, judetul Ilfov
Adresa web: office@snagov.ro

Manastirea Snagov
Manastirea SnagovManastirea SnagovManastirea Snagov

© Copyright 2019 Obiective Turistice. Toate drepturile rezervate.