Obiective turistice în Baia Mare, judetul Maramures
Denumit si Turnul de Munitii, ridicat in secolul XV, vestigiu al vechilor fortificatii din zona medievala a orasului, este astazi locul organizarii unor expozitii si targuri folclorice si etnografice. Aici a cazut, la 14 august 1703 Pintea Viteazul
Este cea mai veche constructie civila din oras, ridicata de Matei Corvin si Iancu de Hunedoara intre 1446-1490. Se mai numeste si Casa Iancu de Hunedoara si adaposteste Expozitia Flori de mina.
Catedrala a fost inaltata in anii 1905-1911 si pictata de artistul Gheorghe Busuioc.
Aflata in Piata Cetatii,catedrala Sf.Treime , a fost construita de calugarii iezuiti intre 1717-1720, in stil baroc.
Dealul Plestioara este o zona de agrement cu paduri de fag si castan, la o distanta de aproximativ 2,5 ore de mers pe jos de municipiul Baia Mare.
Ridicata intre 1696-1708, cladirea fostei resedinte a calugarilor iexuiti aflata in Piata Cetatii, a adapostit ulterior gimnaziul baimarean, apoi o biblioteca, iar in prezent gazduieste o scoala generala.
Intre strazile Vasile Lucaciu si 1 Mai,se afla vechiul han al orasului. El dateaza din secolul al XVIII-lea. Aici la 1847 a poposit Petöfi Srndor.
Muzeul functioneaza in actuala cladire din 1979 si prezinta unelte si arme paleolitice si neolitice, ceramica preistorica, depozite de bronzuri, podoabe de aur, ceramica premedievala si medievala, sigilii, inele-peceti, numismatica, arme medievale si moderne, stampe, harti, unelte de minerit, unelte, produse si embleme ale breslelor.
Muzeul de artă prezintă opere reprezentative ale şcolii baimărene de pictură (fondată în 1896), precum şi lucrări de grafică şi sculptură semnate de nume prestigioase (Vida Gheza, Vasile Kazar, Romulus Ladea, Aurel Popp s.a.). Muzeul de Artă din Baia Mare este singular în ţară, în sensul ca expune exclusiv lucrări realizate de artişti care au lucrat efectiv...
Muzeul a fost infiintat in anul 1965 si functioneaza in actuala cladire din 1971. Expozitia are trei parti distincte, in care sunt prezentate: ocupatiile traditionale, mestesuguri si instalatii tehnice, obiecte apartinand artei populare: ceramica, mobilier, obiecte de uz casnic, elemente de arhitectura populara, port si textile de interior, din cele patru zone etnografice ale judetului (Chioar, Codru, Lapus,...
In 1968 incepe constituirea colectiei de minerale, iar in 1976 se infiinteaza sectia de stiintele naturii cu profil de mineralogie in cadrul Muzeului Judetean Maramures. In 1989 se deschde expozitia...
Muzeul a fost infiintat de catre Societatea de Istorie din Baia Mare in 1899. Prima expozitie s-a deschis in 1904. Cuprinde mai multe sectiuni: istorie, arheologie, etnografie si arta populara, tehnica miniera, arta, planetariu; colectii de cactusi; memoriale; si o biblioteca cu 25.000 volume.