Obiective Turistice
Ajuta-l pe Albert sa se bucure de copilarie

Login Pachet PLUS


Inscriere cazare | Reamintire parola

Biserica de lemn din Buzești

înapoiBiserica de lemn din Buzești

Biserica de lemn din Buzești (comuna Fărcașa, Maramureș) a fost construită în anul 1799 și poartă hramul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril. Este situată în partea superioară a cimitirului, mai exact pe locul numit Piciorul Codrului. Biserica a fost dintotdeauna clădirea cea mai importantă într-o comunitate creștină, astfel, credincioșii au căutat ca ea să fie așezată într-un loc mai înalt, de unde să fie văzută de trecători. Biserica de lemn Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril este o dovadă grăitoare a modului în care oamenii își conduceau existența, este un semn al credinței în Dumnezeu și al responsabilității omului față de rugăciune.
Biserica are planul simplu de tip navă, care se termină spre răsărit cu absida poligonală. Este construită din bârne de stejar iar fundația este din piatră. Acoperișul baroc cu doua streșini dă o notă aparte acestei biserici, fiind realizat din șindrilă. . Peretii au fost lucrati doar din bardă, îmbinați prin cheotori și cuie de lemn. Biserica prezintă câteva trăsături fundamentale comune. Dintre acestea, cele mai semnificative sunt: -forma dreptunghiulară - alungită între răsărit și apus. Intreaga constructie bisericeasca este individualizata prin planimetria comuna pentru epoca in care a fost construita, fiind organizata in: pridvor, pronaos, naos si altar.
Picturile murale au fost realizate în secolul al XIXlea și poartă semnătura pictorului Ștefan din Sișești. O trăsătură de bază a picturi o constituie aplicarea ei direct pe bârnele sau scândurile din interior, iar la întretăierea acestora, pe fâșii de pânză. Pe lângă frumoasele picturi, în Biserica de lemn din Buzești regăsim și câteva impresionante motive vegetale sculptate în lemn. Iconostasul este realizat din lemn și este închis până în tavan fiind împodobit cu icoane și trei căi de acces înspre altar. Deschiderea centrală este prevăzută cu o ușă împărătească cioplită, traforată cu vrejuri, frunze stilizate, motive baroce. Ușa împărătească este o deosebită sculptură în lemn și reprezintă un element de o valoare spirituală și materială mare.
Turnul este așezat peste pronaosul bisericii și măsoară 22,3 metri. Turnul are prevăzut un foișor iar in vârful lui este țintuită o cruce. Alt element specific al locașului de cult este reprezentat de forma trilobată a ferestrelor.
Zestrea arhitecturală, alături de inventarul iconografic al lăcașului de cult reprezintă un tezaur valoric de necontestat. Biserica deține câteva icoane foarte valoroase, precum: Icoana Isus Învățătorul, Icoana Maica Domnului cu Pruncul, Isus cu Vita de Vie, Icoana Sfântului Nicolae, Icoana Sinților Arhangheli Mihail și Gavril.
Hazardul vremurilor a fost necruțător cu lăcașul de cult asttfel că, a fost necesară supunerea într-un proces de restaurare. Pe lângă lucrările efectuate asupra bisericii de lemn Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril, s-au ridicat si o serie de clădiri: poartă de acces, clopotniță, punct de informare turistică, altar de vară și gard de împrejmuire a lăcașului de cult.

Judetul Maramures, localitatea Buzesti

Obiectiv turistic publicat cu sprijinul oferit de Roxana Pop

Biserica de lemn din Buzești Biserica de lemn din Buzești Biserica de lemn din Buzești Biserica de lemn din Buzești Biserica de lemn din Buzești

Comentarii

Webdesign si programare Vectorpixel | © 2008-2014 Obiective Turistice. Toate drepturile rezervate.