×

Login Utilizator

Teatrul National si Opera Romana din Timisoara

înapoi

La 18 octombrie 1945, prin adresa nr. 5621, Ministerul Artelor aproba înfiintarea primului teatru profesionist din Timisoara, numit Teatrul Muncitoresc al Poporului, subventionat pâna în 1946 de Comisia Locala a Sindicatelor din Timisoara. Trupa era alcatuita din actori amatori si absolventi ai Conservatorului de Muzica si Arte Dramatice din Cluj, institutie aflata în refugiu la Timisoara.

Pâna în 1948, conducerea artistica a teatrului a apartinut actritei Lilly Bulandra (care a asigurat si regia spectacolelor). Inedit este faptul ca in aceasta cladire isi desfasoara activitatea in mod armonios patru institutii de arta, caz unic in lume: Opera Nationala, Teatrul National, Teatrul German si Teatrul Maghiar. Opera si-a desfasurat si isi desfasoara activitatea in cladirea monument istoric din centrul orasului, care are o sala de spectacole cu 700 de locuri, unica in Romania prin frumusetea si acustica sa.

Constructia cladirii Palatului Culturii a inceput in 1871, dupa planurile arhitectilor vienezi Helmer si Fellner (constructori a numeroase sali de teatru din Europa Budapesta, Viena, Odessa) si a fost terminata in 1875. Doua incendii de proportii au devastat cladirea. Primul a avut loc in 1880 si reconstructia a durat pana in 1882, pastrandu-se integral forma originala a cladirii, construita in stil "Renaissance". Dupa cel de-al doilea incendiu 1920 au mai ramas intacte doar aripile laterale ale cladirii.

Adresa: Str. Marasti , Nr. 2
Localitatea: Timisoara, judetul Timis
Telefon: 0256.201.292 fax :0256.190.615
Adresa web: www.ort.ro ort@infotim.ro

Teatrul National si Opera Romana din Timisoara

© Copyright 2019 Obiective Turistice. Toate drepturile rezervate. Design și programare Vectorpixel