×

Login Utilizator

Biserica de lemn din satul Capat

înapoi

A fost construita la 1778 si are hramul Adormirea Maicii Domnului. Este pe lista monumentelor istorice.

Este construita din barne de stejar imbinat la colturi si are absida altarului semicirculara. Pronaosul este tavanit, iar deasupra lui se inalta turnul clopotnita. Naosul este boltit semicilindric, iar altarul in semicalota. Toate boltirile si tavanirile sunt realizate din lemn de brad, care este mai usor decat stejarul, folosit la partea de rezistenta. Acoperisul bisericii si al turnului este realizat din sindrila.
Exteriorul este tencuit cu pamant peste barnele de lemn, in care s-au fixat cuie de lemn ajutatoare.

Biserica din Capat a fost mutata de mai multe ori. Satul Capat avea vatra intial in locul numit "Saliste", de unde se muta in locul numit "Izvor", din cauza inundatiilor. La 1840 ajunge pe locul actual, in urma unor sistematizari si dispute cu satul vecin Sinersig.

Pictura se pastreaza in mica proportie pe bolta naos, semicalota altar si catapeteasma.
Turnul bisericii a fost reparat la 1932, in urma unei furtuni care l-a afectat.

S-au pastrat si multe carti din secolul 18, acum in noua biserica a satului: o Cazanie din timpul lui Ghica Voievod de la Ramnic (1748), un Penticostarion (1785) si o Evanghelie de la Sibiu (1806).

In ultimii ani, Muzeul Taranului Roman a dorit sa cumpere aceasta biserica, spre a o expune si a o conserva, insa localnicii au refuzat.

Adresa: sat Capat
Localitatea: Racovita, judetul Timis

© Copyright 2019 Obiective Turistice. Toate drepturile rezervate.