×

Login Utilizator

Biserica de lemn

înapoi

Biserica ortodoxă din Valea Stejarului, cu hramul Cuvioasa Paraschiva, a fost ridicată în zilele Prea Fericitului Metodie, Patriarhul Ţarigradului, în jurul anului 1630, sub păstorirea preotului paroh Andrei Botiş, originar din această localitate. La ridicarea ei a contribuit în mare măsură văduva Hapca Palaghia, o femeie bogată, din satul Onceşti, precum şi credincioşii din această parohie.
Biserica este construită din lemn de stejar cu dimensiunile: lungime=10 metri, lăţime=4,50 metri, volumul=120 metri cubi şi are un plan arhaic.
Pictura este executată pe pânză specifică iconografiei bizantine de pe vremea Comnenilor şi se mai păstrează doar în mică parte. Se spune că această pictură a fost executată de pictorul Hapka Simion, ucrainean din Polonia.
De asemenea, se ştie ca ciopliturile din lemn de stejar au fost realizate de un anume Daniel Munteanu.
In anul 1830 biserica a fost renovată, iniţiativa renovării acesteia fiind luată de către Michnea Ştefan, Michnea Ioan si Botiş Alexandru.
În anul 1976 biserica a fost din nou renovată şi resfinţită de către I.P.S. Arhiepiscop Teofil Herineanu, arhiepiscop al Clujului, preot paroh fiind Ilieş Ioan, originar din Poienile Izei, judeţul Maramureş.

Localitatea: Vadu Izei, judetul Maramures

Biserica de lemn
Biserica de lemnBiserica de lemnBiserica de lemnBiserica de lemnBiserica de lemnBiserica de lemn

© Copyright 2019 Obiective Turistice. Toate drepturile rezervate. Design și programare Vectorpixel