×

Login Utilizator

Catedrala Ortodoxa Adormirea Maicii Domnului

înapoi

Este monument istoric si este cea mai importanta ctitorie in stil baroc din Banat, din secolul 18. A fost ridicata in perioada 1759-1766 de catre inginerul constructor Johannes Breutter din Timisoara, la initiativa si pe cheltuiala boierului Gavriil Gureanu. Tot acest ctitor a infiintat si o scoala aici.

Prima pictura dateaza de la 1764, insa era partiala. Din acea pictura nu se mai pastreaza decat ctitorul pe peretele estic al pronaosului, si portretul episcopului Ioan Georgevici, care a sfintit biserica in 1766, in altar. Apoi s-a pictat si restul bisericii, care insa a avut mult de suferit in urma incendiului in 1842.

La sfarsitul secolului 18, episcopul Iosif Ioanovici, aflat in vizita canonica, da ordin sa fie inaltate turnurile de la vest, deoarece le-a socotit prea scunde.

A fost restaurata in 1941-44, 2006-2007 și în 2017.

Adresa: Piata Victoriei, Nr. 2
Localitatea: Lugoj, judetul Timis

Catedrala Ortodoxa Adormirea Maicii Domnului
Catedrala Ortodoxa Adormirea Maicii DomnuluiCatedrala Ortodoxa Adormirea Maicii DomnuluiCatedrala Ortodoxa Adormirea Maicii DomnuluiCatedrala Ortodoxa Adormirea Maicii DomnuluiCatedrala Ortodoxa Adormirea Maicii DomnuluiCatedrala Ortodoxa Adormirea Maicii Domnului

© Copyright 2019 Obiective Turistice. Toate drepturile rezervate. Design și programare Vectorpixel