Manastirea Horaita
înapoiManastirea Horaița cu hramul "Botezul Domnului" se află la 6 km de sos. Crăcăoanilor, între orașele Piatra Neamț și Târgu Neamț.
Mănăstirea Horaița este așezată la o altitudine de 600 m, nu departe de poalele muntelui Horaiciorul, lângă versantul răsăritean al munților Stânișoarei din Carpații Orientali și între mănăstirile Almaș și Vărătec.
În prima jumătate a secolului al XIX lea, între anii 1822-1824, cuviosul parinte Irinarh Rosetti ridica prima biserică din lemn a mănăstirii Horaița cu hramul "Pogorârea Sfântului Duh". Denumirea mănăstirii Horaiâa este dată de la numele proprietarilor de pământ în stăpânirea cărora se află comuna Crăcăoani.
Actuala biserică a mănăstirii a fost construită în timpul starețului Ermoghen Buhuș între anii 1848-1867 și sfințită de către mitropolitul Moldovei – Calinic Miclescu. La construcția bisericii au contribuit și domnitorii Grigorie Alexandru Ghica și Alexandru Ioan Cuza.
Biserica de la mănăstirea Horaița este unică din punct de vedere architectural pentru că prezintă elemente din arhitectura romano-bizantină dar și influențe rusești surprinse în numărul și configurația celor 8 turle. Biserica are 30 de metri lungime, 17 metri lățime și 20 de metri înălțime. Zidurile acesteia cu o grosime de 1.6 – 4 metri sunt construite din piatră, iar bolțile sunt din cărămidă. Pictura din interiorul bisericii de la Horaița a fost executată în stil neobizantin, pe un fond cărămiziu de către pictorul Mihai Chiuaru cu ucenicii săi, între anii 1988-1993.
Adresa: sat Poiana
Localitatea: Cracaoani, judetul Neamt
Telefon: 0233 246210
Adresa web: horaita@mmb.ro