Moara, vâltoarea și daracul lui Dănilă Mecleș
înapoiCea mai veche moara pe apa aflata in functiune pe Valea Izei, se afla la Sacel. Moara lui Danila Mecles a fost construita in anul 1850, de evrei. Un numar de 16 evrei au tinut-o in proprietate pana cand bunicul lui Danila, sluga lor pe vremuri, a cumparat-o. Au fost multi doritori, insa evreii au vandut-o doar lui pentru ca au fost multumiti de munca prestata si de corectitudinea slugii lor.
Trei generatii de morari s-au perindat, fiecare dintre ei pastrand aceasta traditie pe care au mostenit-o. “Nu dorm linistit daca nu aud zgomotul apei. Am doua pietre de moara, pe una se macina faina de malai (de porumb), iar pe alta faina de grau. Unii vor faina speciala neagra si le-o fac asa. Facem si faina foarte buna pentru balmos sau mamaliga (faina de parga). Aceasta se face din porumb cand se afla in lapte, care se prajeste pe cuptor. Mamaliga este foarte buna si satioasa. Nu ai nevoie de alt aliment si toata ziua bei apa dupa ea”, spune morarul Danila.
Au fost pe vremuri sapte mori in sat.
In localitate, pe vremuri erau sapte mori, iar acum doar una mai functioneaza. Moraritul este o munca grea. Nu poate oricine sa faca lucru de calitate. Este un intreg lant de operatiuni si un mecanism complex al activitatilor care se deruleaza pana cand faina devine de buna calitate. Un lucru important este si slefuirea pietrelor de moara care se face din doua in doua luni dupa un procedeu numai de morarul Danila stiut. Daca nu s-ar face aceasta operatiune la timp, nu ar iesi marfa de calitate. Acesta este unul din secretul obtinerii unei faini bune, nu numai pe Valea Izei, ci in intreg Maramuresul Istoric.
Masina de daralit nemteasca, cu o vechime de peste 70 de ani.
Pe langa moara, familia Danila mai are o valtoare veche unde se spala covoare, paturi si altele. Pentru ca are mult de munca si uneori simte ca nu mai poate, la toate aceste lucrari participa si sotia, Titiana, care in decursul anilor a invatat sa lucreze la moara, valtoare, dar mai ales la masina nemteasca de prelucrat lana bruta (daralit). Aceasta functioneaza de 70 de ani fara intrerupere. Acest lucru se datoreaza in mare parte morarului Danila care este specializat si in meseria de mecanic pentru utilajele sale.
Danila este ultimul morar din sat.
Valtoarea si roata mare de lemn iti rasare brusc in fata, parca rostogolindu-se dintr-o alta lume, pe firul repede al vaii. Danila Mecles, ultimul morar din sat, iti iese in cale ori de cate ori treci podul peste apa si te aproprii de proprietatea sa. Se uita iscoditor la drumetii care ii calca batatura, si ii pofteste inauntru. De cum ii treci pragul simti in nari mirosul de lemn si farina de porumb proaspat macinata. Moara are mai multe incaperi, una din ele este moara propriu-zisa, alta este masina de daralit, camera morarului etc. Fiecare dintre ele este intunecata, iar sunetul apei si a mecanismelor in functiune te tine cu sufletul incordat si totodata infricosat.
Text preluat de la jurnalmm.ro
Localitatea: Sacel, judetul Maramures
Adresa web: jurnalmm.ro/moara-lui-danila-mecles-din-sacel/
Obiectiv turistic publicat cu sprijinul oferit de Dan Mecleș