Panait Cerna 1881 - 1913
înapoiIn cele ce urmeaza voi prezenta o scurta biografie a celui care a fost Panait Cerna; totul incepe in anul 1875 cand invatatorului Panait Stanciof (tatal poetului), din localitatea Sumla (situata in Bulgaria) ii este asigurat un post in comuna dobrogeana Cerna; peste 5 ani se casatoreste cu Maria Tascu (de origine aromaneasca).
Pe data de 25 septembrie 1881 se naste poetul, care intre 1888 si 1893 va urma cursurile scolii primare din satul natal, dupa care absolveste cursurile Liceului "Nicolae Balcescu" din Braila, apoi la Facultatea de Filosofie din Bucuresti (1900-1906); intrerupta o perioada datorita bolii de plamani de care sufera; motiv pentru care este internat o perioada la sanatoriul din Sinaia.
Anul 1908 il gaseste pe poet la Heidelberg, acesta avand dorinta de a studia la Berlin, de unde in 1910 se transfera la Universitatea din Leipzig, unde isi incepe lucrul la teza de doctorat intitulata "Poezia de gandire". In acelasi an apare volumul "Poezii", pentru care Cerna primeste doi ani mai tarziu "partea cea mai importanta" a premiului Adamachi.
Pe data de 26 martie 1913 cade rapus de pneumonie.
Debutul literar al lui Panait Cerna (pseudonim luat din dragoste pentru locurile natale), a avut loc in anul 1897, cand la data de 24 august publica in revista "Foaia" interesanta poezia "Trecut", inspirata dupa Lenau. Un an mai tarziu pe data de 20 iulie apare prima poezie originala a scriitorului "Orientale", in revista "Carmen".
1899 este anul in care poetul compune poeziile "Cavaler", "Lor". Perioada studentiei marcheaza un adevarat "boom" al creatiei literare: in luna mai a anului 1901 apar creatiile "Repaos", "Albatrosul", "Tristetea Lenorei", "De pe tarma, "Sonet".
Revolta taranesca din 1907 il sensibilizeaza pe scriitor care descrie framantarile truditorilor pamantului in poezia "Zile de durere", aparuta in revista "Convorbiri literare".
Dar pe departe cea mai importanta lucrare a poetului o constituie volumul intitulat "Poezii", din 1910.
Localitatea: Cerna, judetul Tulcea